Varför är ett moderkort viktigt?
Ett moderkort, även kallat moderkort, är den viktigaste komponenten i en dator. Detta eftersom ett moderkort har den centrala uppgiften att koppla ihop alla andra viktiga komponenter (CPU, RAM, hårddisk, grafikkort och ljudkort) samt ett antal moderkortsintern hårdvara. Dessutom innehåller den alla portar som används för att ansluta extern hårdvara som mus, tangentbord, bildskärm, ljud och annat.
Eftersom många spelare planerar att lägga större delen av sin budget på grafikkortet och processorn kan det vara en idé att lägga en del av budgeten på ett moderkort också. Ofta behåller man sitt moderkort längre än många av de andra komponenterna, varför det kan vara värt att investera i ett ordentligt sådant.
Vad bör du tänka på när du väljer moderkort?
Moderkort varierar i pris, storlek och funktioner. Därför är det viktigt att du gör ett antal överväganden innan du väljer, eftersom det måste passa ditt spelupplägg under de kommande åren. Nedan går vi igenom ett antal av de viktigaste funktionerna som du bör tänka på för ditt moderkort.
De viktigaste övervägandena är:
- Vilken processor/CPU har du?
- Storlek på moderkort
- Vilka portar ska ditt moderkort ha?
- Hur mycket RAM behöver du?
- Vilka expansionsplatser ska ditt moderkort ha?
- Hur mycket ska det kosta?
AMD eller Intel - Processorkompatibilitet med moderkort
Det första du bör ta reda på är vilken processor (även kallad CPU) du planerar att ansluta till ditt moderkort. Ett moderkort är utrustat med ett CPU-uttag som endast passar specifika processorer. Det viktigaste är att vara medveten om om din processor är från Intel eller AMD, då dessa använder olika uttag. Dessutom måste du vara uppmärksam på vilken generation av processor du planerar att använda, eftersom sockets kompatibilitet ofta ändras från generation till generation.
Om du är tveksam, läs specifikationerna på moderkortet eller processorn. Dessa kommer ofta tydligt att ange vilket moderkort eller processor de är kompatibla med. Om du fortfarande är osäker kan du googla vilken modell av din processor eller moderkort.
Hitta rätt storlek
Det är viktigt att ditt moderkort passar in i det väska du tänker använda för din PC-installation. Moderkortets formfaktor finns i tre storlekar som beskrivs här:
- ATX (12 x 9,6 tum): Är standarden inom moderkort. Detta ger gott om utrymme för alla enheter att anslutas.
- Micro-ATX (9,6 x 9,6 tum): Mindre moderkort med färre expansionsplatser.
- Mini-ITX (6,8 x 6,8 tum): Det minsta moderkortet som används för mini-datorer. Dessa har oftast bara plats för ett enda grafikkort och färre kontakter för RAM och datalagring.
Antal portar
Moderkort kommer med en myriad av portar som avgör vilka externa komponenter du kan ansluta. Typiska portar att hitta är:
USB 2.0 : Långsammare typ av USB-port med en maximal datahastighet på cirka 50 MB/s. Dessa är perfekta för att koppla ihop hårdvara som tangentbord, mus och mikrofon som inte kräver särskilt snabba datahastigheter.
USB 3.2 : Snabbare typ av USB-port med en maximal datahastighet på upp till 2 GB/s. Dessa är idealiska för externa enheter som kräver mycket snabba anslutningar. T.ex. USB-minnen eller externa hårddiskar.
USB-C : Den senaste universella typen av USB. Passar de flesta moderna smartphones och vissa surfplattor och bärbara datorer. USB-C är en av de mest framtidssäkra portarna.
HDMI och DisplayPort : Anslutning av en datorskärm sker oftast via antingen HDMI eller DisplayPort (DP). Kontrollera vilka portar som är kompatibla med din datorskärm och undersök vilken typ som passar dina behov bäst. Både HDMI och DisplayPort kommer i olika generationer med olika bandbredder.
Ljudport: Möjliggör anslutning av ljudpluggar för mikrofoner och högtalare/headset i form av minijackpluggar.
Mängden RAM i moderkortet
De flesta moderkort är idag utrustade med 4 RAM-platser. Detta gör det enkelt att kontinuerligt utöka mängden minne en PC har. Ett större minne (mängd RAM) behövs om du planerar att köra många applikationer samtidigt. Dessutom kräver vissa program en stor mängd RAM.
Idag är 16GB till 32GB ofta bekvämt för de flesta. Som tur är är det väldigt enkelt att installera nytt RAM-minne i ditt moderkort om du får reda på att du behöver mer.
Olika typer av expansionsplatser
Ditt moderkort innehåller ofta två typer av expansionsplatser, PCIe x1 och PCIe x16.
PCIe x1 är de minsta PCIe-platserna. De tar därför inte upp mycket plats på ditt moderkort, men de är långsammare än de andra typerna av PCIe. De används för expansionskomponenter som:
- Ytterligare USB-portar
- Nätverkskort
- Ljudkort
- SATA-expansion
PCIe x16 är de största PCIe-platserna. Ofta finns det bara en av dessa på ett moderkort, dock kan det finnas fler på dyrare moderkortsmodeller. Dessa för förlängningskomponenter som:
- Grafikkort
- Extremt snabb PCIe för SSD-lagring
Om du är intresserad av att använda flera grafikkort samtidigt (SLI-teknik) behövs mer än en PCIe x16-plats.
Hur mycket ska ett moderkort kosta?
Priset på ett moderkort kan variera från under tusen DKK till flera tusen DKK Men vad får du för pengarna? Ofta kommer ett dyrare moderkort att innehålla portar och expansionsplatser i nyare generationer. T.ex. den nyare PCIe 5.0 x16 är mycket snabbare än den äldre PCIe 3.0 x16. Dessutom kommer moderkort i den övre prisklassen att ha flera av de nyare portarna, som USB 3.2 och USB C eller ytterligare en PCIe x16-plats för ett extra grafikkort.
Om du behöver de extra portarna och slotsen beror på dina krav. Om ditt snabba grafikkort kräver någon av de nyare PCIe x16-platserna får du bara ut maximalt av moderkortet om det är utrustat med detta.
Vi levererar moderkort från de mest populära tillverkarna
På den här sidan hittar du ett urval av moderkort från några av de mest populära tillverkarna av moderkort. Dessa inkluderar:
- SOM OSS
- MSI
- ASRock
- Gigabyte
- Intel
Du kan självklart alltid kontakta vår kundtjänst om du har några frågor i samband med vårt urval av moderkort. Vi finns redo på telefon, via mail eller via chatt. Hitta våra kontaktuppgifter längst upp eller längst ner på sidan.