Öka din dators korttidsminne med RAM (Random Access Memory) för effektivare hastighet och livslängd. Här på Fcomputer hittar du vårt stora utbud av RAM för din stationära och bärbara dator. Du hittar olika varianter av DDR (Double Data Rate), vilket är en typ av RAM som skickar dubbelt så mycket data än tidigare former av RAM. Du hittar bland annat DDR2, DDR3, DDR4 och DDR5 – både DIMM och SO DIMM. Där du kan välja vilken generation av RAM som passar dina behov. Oavsett vilken typ eller generation av DDR du letar efter så är chansen stor att du kan hitta den hos Fcomputer, då vi har både nya och gamla varianter till riktigt starka priser. Vi erbjuder även kvalitetsprodukter från många av marknadens mest populära märken, så vill du få ut mer av din dator kan du hitta rätt lösning med RAM på denna sida. Du hittar populära märken som Kingston, Team Group, G.Skill, Corsair och många fler. Ta en närmare titt på hela vårt utbud nedan och gör ett fynd.

Resultat: 4699
Resultat: 4699


loader

Gör din dator snabbare med mer RAM

Ett av de billigaste sätten att se till att din dator går snabbt är att utrusta den med en tillräcklig mängd RAM. Datorns RAM-minne ser till att krävande program kan köras i normal takt. Dessutom krävs mer RAM-minne om flera program ska köras samtidigt.

Om du inte har tillräckligt med minne för att köra dina program, kan din dator antingen "krascha" eller så kan programmet köras i långsam takt.

Rätt mängd RAM beror på dina krav, vilka program du normalt använder och hur många program du har öppna samtidigt.

Några allmänna riktlinjer för ditt behov och mängd RAM är:

 • 8GB – Grundläggande datorbehov och inte för många program eller internetflikar öppna samtidigt. Användning av webbläsare. Strömning. Program som Word och Excel.
 • 16GB – Tillräckligt för de flesta. Kan enkelt ha flera program och internetflikar öppna samtidigt. Kan enkelt köra de flesta moderna datorspel medan webbläsarna körs i bakgrunden.
 • 32GB – Behov av särskilt minneskrävande program (t.ex. Photoshop) eller många program och internetflikar öppna samtidigt.

Hur fungerar RAM?

Din PC RAM är din dators temporära minne, ibland kallat arbetsminne. Alla program behöver ständigt lagra och skriva över data. Det är här RAM, förkortning för Random Access Memory, kommer in i bilden.

När du kör ett program på datorn finns det ett behov av att ständigt spara tillfällig information. Dessa översätts till binär kod (ett gäng 1:or och 0:or) och lagras i din dators RAM. När programmet behöver hämta eller ändra informationen i det temporära minnet gör konstruktionen av minneshårdvaran att detta kan ske mycket snabbt.

När programmet inte längre körs frigörs utrymmet det använde på datorns tillfälliga minne, så att andra program nu kan skriva över och använda det.

Vilken typ av RAM ska jag välja?

RAM-tekniken har avancerat mycket under de senaste decennierna och av denna anledning har RAM delats upp i flera generationsstandarder. Generellt sett kan du anta att ju nyare standard (högre generation), desto snabbare är din dators tillfälliga minne. Det temporära minnets hastighet (klockfrekvens) mäts i MHz. Några intervall för värden för de olika generationerna av DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic) ges nedan:

 • DDR SDRAM – 133-200 MHz (184 stift)
 • DDR2 SDRAM – 266-400 MHz (240 stift)
 • DDR3 SDRAM – 533-800 MHz (240 stift)
 • DDR4 SDRAM – 1066-1600 MHz (288 stift)
 • DDR5 SDRAM – 2400-3000 MHz (288 stift)

Det nya DDR5 SDRAM-minnet släpptes 2020 och har gett en enorm ökning av hastigheten. Dessutom minskar dessa strömförbrukningen jämfört med tidigare generationer av DDR SDRAM.

Idag är DDR4 SDRAM fortfarande mycket snabbt för de flesta människors datoranvändning. Om du vill säkra dig själv i framtiden är DDR5 SDRAM definitivt rätt väg att gå.

Marknadens ledande tillverkare av PC RAM

Hos Fcomputer computer hittar du RAM från några av de ledande tillverkarna på marknaden. Du hittar produkter från bl.a.

 • Kingston
 • CORSAIR
 • HyperX
 • Laggrupp
 • G. Separation
 • Gigabyte

Alla dessa är kända för att tillhandahålla P-komponenter av mycket hög kvalitet. Så oavsett vilket märke du väljer kan du känna dig säker på att kvaliteten är på topp.

Gillar du PC-komponenter med RGB-ljus som lyser i alla möjliga färger? Bland dessa finns ett stort urval av PC-RAM med RGB-ljus.

Kompatibilitet mellan minne och moderkort

Innan du köper nytt RAM-minne till din dator måste du vara uppmärksam på kompatibiliteten mellan dem. Generellt sett kan RAM från olika tillverkare lätt blandas. Har du t.ex. ett DDR4 SDRAM från Gigabyte och ett DDR4 SDRAM från Kingston, detta är inga problem.

Du bör dock vara medveten om att typen av RAM är densamma på alla dessa. DDR3 och DDR4 SDRAM kan därför inte blandas.

För att se vilken typ av PC RAM och hur många du kan installera, kontrollera specifikationerna för ditt moderkort. Du hittar detta antingen där du köpte moderkortet eller på tillverkarens hemsida.

På moderkortets specifikationer kan du även se hur mycket RAM-minne du kan installera. Generellt sett är det trevligare att ha fler platser för hårdvaran, eftersom det gör det lättare att kontinuerligt uppgradera numret på din dator.

RAM/Minne till starka priser

Om du vill montera din egen PC eller din bärbara dator behöver en uppgradering bör du inte kompromissa med RAM/minne. Med ett kraftfullt minne blir datorn snabbare än någonsin, och självklart har vi många olika serier att välja mellan här på Fcomputer. Oavsett om du letar efter billigt RAM-minne eller en högpresterande variant från DDR4-generationen har du kommit till rätt plats. Vi säljer produkter från ett brett utbud av erkända tillverkare, inklusive Corsair, Kingston och många fler, så kvaliteten är alltid på topp.

Med vårt sökfilter till höger på sidan kan du snabbt hitta rätt RAM. Har du till exempel specifika önskemål i förhållande till antal moduler, hastighet, pris eller tillverkare kan vi rekommendera att göra produktöversikten mer personlig via vår sökfunktion.

Då utbudet ändras kontinuerligt, reserveras för ändringar i sortimentet. Om du har några frågor om detta eller i samband med specifika produkter, hör vi alltid gärna från dig. Skicka ett mail till oss, kontakta oss på telefon eller använd vår chattfunktion så kan vi hjälpa dig att hitta det du behöver.

Vanliga frågor

Vad är RAM?

RAM står för Random Access Memory och det är datorns virtuella korttidsminne. Till skillnad från minnet på din hårddisk lagras inte denna typ av minne fysiskt på din dator, eftersom dina data raderas när du stänger av datorn.

Vad är RAM bra för?

RAM är nödvändigt att ha i din dator då den lagrar data från ett program medan programmet körs för att det ska köra programmet snabbt och effektivt. Så du får en snabbare dator genom att ha RAM installerat i den.

Hur mycket RAM behöver jag?

Det beror på vad du ska använda det till. 8 GB RAM kan vara bra på din vanliga kontorsdator, men ofta kan 16 GB eller 32 GB och uppåt vara det självklara valet om du behöver köra kraftfulla program.

Kan jag lägga till mer RAM till min dator?

Du kan lägga till mer RAM till din dator om du behöver mer, men de olika modellerna av RAM måste vara kompatibla med varandra och med din dators allmänna hårdvara.